Middelkamp was een echte "broodrenner". Als hij een eerste plaats kon afstaan als hij daarmee geld kon verdienen had hij er geen moeite mee om ervoor te zorgen dat niet hij. maar degene die betalen zou, kon winnen. Hij reed dan ook liever een "kermiskoers" dan iets anders.
Hij won in 1936 als lid van de eerste Nederlandse ploeg in de Tour als eerste Nederlander een Touretappe.
Hetty Gommans
Theo wordt deze maand februari 2002 achtentachtig jaar.
Reed drie keer een wedstrijd voor beroepsrenners in Gouda: 1943 2e achter Kees Pellenaars, 1944 4e achter Gerrit Schulte, Antoon Steenbakkers en Kees Pellenaars. Won de Ronde van Gouda na de oorlog in 1946: 2e Henk Lakeman, 3e Cor Bijl, 4e Cor van der Star, 5. op driekwart ronde Kees Pellenaars.
Middelkamp won ook 3 keer de Ronde van Feijenoord in Rotterdam. Won verder een Touretappe over de Galibier. Rijdt op 88-jarige leeftijd nog auto. De oorlog 40-45 brak zijn carrière. Hierdoor geen vooraanstaande Tourresultaten. Had de Ronde van Frankrijk bij de voorsten kunnen beëindigen, zegt de over een zeer goed geheugen beschikkende Middelkamp, die altijd in het Belgische grensplaatsje Kieldrecht heeft gewoond, maar altijd Hollander is gebleven. Voelt zich ook 100% Nederlander! De bekende sportjournalist Joris v.d. Bergh - hij schreef o.a. een boek over de beste Nederlandse sprinter Piet Moeskops - haalde Middelkamp over de Ronde van Frankrijk te rijden.
Ton van Wieringen
Bijnamen : 'Fille' (van Theophiel) en 'den Boule'. Hij werd zegekoning in België in 1945 na hevige strijd met Berten Sercu en Nestje Sterckx. Middelkamp was Nederlander, maar woon(t)de in het Belgische Kieldrecht (Waaslands polderdorp bij Doel).
Johan van Win
Middelkamp is de gangmaker geweest voor de Nederlandse wielersport op de weg.
1936: Eerste Nederlandse etappewinnaar in de Tour [7de etappe zeer zware en lange bergrit].
1936: Eerste Nederlandse prof op het erepodium bij het wereldkampioenschap in Bern [3de achter tweevoudig Tourwinnaar Antonin Magne en Bini].
1938: Eerste Nederlander die 2 etappes in de Tour won [et. 7 in 36 en et. 7 in 38].
1945: Eerste buitenlander die "Koning der kermiskoersen" in België werd en daarvoor moet men winnen en niet weggeven.
1947: Eerste Nederlandse wereldkampioen in Reims [De grote Magni werd 4de].
1950: Eerste Nederlander die 2de werd op het WK in Reims achter Briek Schotte maar voor de grote Kubler (Tourwinnaar dat jaar).
Hij werd toen door Schotte en Kubler in de tang genomen anders was hij de enige Nederlander die tweemaal het WK op de weg individueel veroverd zou hebben. Kubler had in de Tour veel steun van Schotte gehad op voorwaarde dat hij Schotte hielp voor zijn deur in Moorslede WK te worden. Doordat hij een internationale grootheid was, kon hij startgeld bedingen op een Belgische Kermiskoers. Ook won hij in zo'n koers wat premies en als hij ook nog de plaatselijke favoriet (tegen onderhandse vergoeding) liet winnen verdiende hij in een koers twee modale weeklonen. Dit moest wel want hij reed meestal individueel.
Bert Muris
In de beginjaren van Middelkamp reed hij op de fiets naar de wedstrijd. Hij had dan vaak een kistje gebakken haring bij zich. Die ventte hij uit onder de toeschouwers voor de wedstrijd. Zijn motto was: als ik soms geen prijs rijd, heb ik toch wat verdient. Fietsen of niet, ook hij moest thuis wat binnenbrengen.
Zijn bijnaam op Kieldrecht was: den Boel. Oudere mensen in Kieldrecht kennen hem nog steeds onder die naam. Middelkamp was een huisvriend van mijn ouders en mijn vader is voor de 2e wereldoorlog zijn verzorger geweest. Ik ben geboren in 1945 en heb een aantal jaren zelf gefietst toen ik 16/17 jaar was. Mijn eerste koersfiets kreeg ik van Theo Middelkamp. Ook zijn zoon (bijnaam Den Torre) was een verdienstelijk renner. Kon echter de discipline niet opbrengen.
L. Peeters