Een virtuoos van de halve fond. Hij betekende voor wielerminnend België wat Stan Ockers enkele tientallen jaren later was. Verbist debuteerde op de weg maar schakelde heel snel over naar de baan. Op een wenk van Ceurremans, zijn gangmaker, ging hij zich toeleggen op de halve fond. In die specialiteit verwierf hij snel een plaats bij de allerbeste.
Hij werd Kampioen van België halve fond in 1908. Datzelfde jaar klopte hij op de baan van Zurenborg (Antwerpen) de Fransman Paul Guignard die een paar maand later de eerste renner zou worden die achter een motor meer dan 100 Km in één uur aflegde.
Tijdens die wedstrijd met Guignard legde Verbist de 100 Km af in 1u 08' 57". Onderweg had hij de records over 50 km (24'15") en het uur (87 km 130 m) verbeterd. Het jaar daarop won Verbist de Grote van de Koning op de wielerbaan van Karreveld in Brussel. Leopold II woonde die wedstrijd bij. De bijval van die meeting was zo groot dat de organisatoren 3 dagen later, ter gelegenheid van de Nationale Feestdag, een nieuwe meeting organiseerden.
Tijdens de laatste ronde van een wedstrijd waarin hij door mechanisch defect geremd werd maar die hij toch zou winnen, verloor zijn gangmaker Ceurremans ingevolge een klapband de controle over zijn stuur. Het vehikel begon te slingeren en Verbist, die niet tijdig kon afremmen, botste tegen de rol van de motor. Hij vloog tegen de balustrade, schoof weer op de piste en werd nog eens aangereden door Meinhold, de gangmaker van de Duitser Schipke. Verbist werd zwaar toegetakeld en overleed enkele minuten later.
Het drama van Karreveld dompelde het hele land in rouw. Net als Ockers kreeg Verbist een Koninklijke begrafenis. Een liedje beschreef het tragisch lot van Verbist.
François van der Roost
Het liedje gaat als volgt:
"Charelke, Charelke, Charelke Verbist.
Had gij niet gereden op de pist.
Had gij niet gelegen in uw kist."
JRV
Robl, Darragon, Guignard, e.a. waren in hun branche langzaam omhoog geëvolueerd van 60 km tot 90 km/u. De nieuwkomer Verbist schoof direct mee aan tafel met hen,en zelfs tegen snelheden van 100 km/u beheerste hij nog de situaties. Om dit te kunnen beschikte Karel Verbist, de enorm talentrijke Antwerpse stayer, over stalen zenuwen en een bovenmenselijke wilskracht.
Wilfried Journée
Bijkomende uitslagen:
1907:
1e Grote Zomerprijs Munchen
1e Grote Wereldprijs Munchen
1e Stayersprijs Herfstfoor Leipzig
1e Match tegen Robl en Guignard
1e GP van Europa 1/2 fond (Steglitz)
1e Grote Herfstprijs (Steglitz)
1e op Duitse Wielerbanen
1908:
1e Grote Lenteprijs Hannover
1e Gouden Beker Keulen
1e GP Duitsland 1/2 fond (Dusseldorf)
1e Prijs Zevengebergte (Keulen)
1e Westduitse Derby (Keulen)
1e Uurkoers van Steglitz (D)
1e op Duitse wielerbanen
2e Internationale Lenteprijs (Leipzig)
1909:
1e Grote Paasprijs Steglitz (D)
1e Groot Gouden Wiel (Steglitz)
1e Uurkoers 1/2 fond van Leipzig
1e Grote Jubileumpriis (Keulen)
1e Feestweek Breslau
1e Wereldrecord achter zware motoren
Zijn prachtig grafmonument is te bezoeken op het kerkhof in Wijnegem (België).
Wilfried Journée