WO II betekende het einde van z'n wielercarrière. Hij week uit naar de USA en werd medewerker bij de NASA.
Jan de Rocker
De naam van Gustaaf Deloor zal, met deze van zijn broer Alfons en van de Landenaar Antoon Dignef, voor eeuwig verbonden blijven met de geboorte van de Vuelta.
In gouden letters staat de naam van deze grote sportman daar op de eerste bladzijde van een prachtig wieleralbum.Ondanks veel pech was hij in 1936, volgens velen de beste renner ter wereld. Hij zou dat officieel maken door te Bern wereldkampioen te worden. Toen hij dicht bij de aankomst in winnende positie lag, werd hij echter spijtig geklopt door een verschrikkelijke bandbreuk.
In mei 1940 verdedigde hij België als soldaat in het fort van Eben-Emael nabij Maastricht. Op de eerste dag van de oorlog werd hij reeds krijgsgevangene gemaakt door de vijand. In Stalag 11B mag hij in de keuken werken dank zij een sportieve Duitse officier.
Hij is nog maar 28 jaar, wanneer hij van de oorlog thuiskomt en moet vaststellen dat zijn huis tijdens zijn gevangenschap werd geplunderd. Hij heeft noch fiets noch
kledij meer, en besluit dan maar te stoppen.Hij duikt onder tijdens de bezetting omdat hij vreest van terug als verplichte arbeider naar Duitsland te moeten. Om te leven maakt hij banden voor de fietsen van anderen. Zonder één woord Engels te kennen vertrekt hij naar de USA in 1949. Na daar tien stielen uitgeoefend te hebben in de buurt van New-York, vertrekt hij naar de Westkust. In Los Angeles wordt hij bekend als een uitstekende garagist-mekanieker. Een van zijn klanten neemt hem mee naar Cap Canaveral. Daar werkt de ex-wielerkampioen zich op als technieker in de ruimtevaart programma\'s tot in 1978. Hij verloor zijn eerste echtgenote in 1966, hertrouwde met een Belgische die in de USA verbleef. De dochter Janette Deloor, komende uit dit tweede huwelijk was een uitstekende studente en werd dokter-gynecologe. In 1980 kwam de eerste winnaar van de Vuelta terug naar zijn geboorteland, om er ondanks enige problemen met het hart, toch nog vele jaren gelukkig te zijn.
Bron: CPL 44 Wilfried Journée